2.1.08

Julefettet

Juleferien kommer på et etterlengtet tidspunkt. Hele året har gått, med mange minner og erfaringer, og det er siste innsats innen 2008 skal ringes inn. Det er tid for ettertanke og återhemting. Men kosten derimot får seg en stryk. Det er lett spise mye, ofte og for gode måltider. Søtsaker, alkohol, kjøtt, hvitt brød etc. Det er mange ting en enkelt får i seg under juleferien. Selvfølgelig skal vi utnytte livets gleder. Men da gjort er gjort er det viktig å tenke på konsekvensene en feilaktig kost/inaktivitet under juleferien kan gi og det er idrettsskader.

En juleferie med mer mat och mindre trening øker riskene for både akutte og kroniske skader. Kroppen vil ikke være i like bra form som før ferien begynte, og det er viktig at da vise forståelse. En relativt høy treningsdose før ferien er en av fallgropene du skal passe deg for. Om du trente mer enn 3 ganger i uka eller på ganske høyt nivå, er det viktig å ikke hoppe på dette like fort som du sluttet. (om du ikke har vært flink og trent under ferien)

Begynn med mindre treningsmengde eller intensitet de første 2-3 ukene så kroppen får litt tid å komme tilbake på. En annen fallgrope er å kutte ned tiden på oppvarmingen. Det er enkelt å savne innebandyen mye under ferien og derfor føle at oppvarmningstiden er utrolig lang og kjedelig. Men bit ihop og spring deg ordentlig varm.

Tenk på at det tar tid å komme i form. TvShop som viser de fine reklamene med 6-pac på 30 sekunder lyver. Det er lett å kjenne seg tykk om midjemålet har blitt litt større, men det hjelper ikke ta på seg løperskoa og springe en mil hver dag helt plutselig. Da ligger du enkelt på rygg litt senere med kneproblem.

Treningsmengde, treningsintensitet, kost og hvile er fire viktige moment enhver aktiv skal tenke på. De hører sammen. Er du dårlig på en av disse, vil kroppen straffe deg. Treningsmengden og intensitet skal økes stegvis. Kosten skal være allsidig og til faste tider/posjoner. Og du skal hvile. Søvn er viktig og treningspauser hjelper kroppen bygge seg opp. Det er forfriskende å trene etter ferien, men det er derimot deprimerende å se på andre spille fra sidelinjen med sine krykker. Ha de fire momentene i bakhodet når du begynner trene igjen, så håper jeg og tror du holder deg (relativt) skadefri fram til sommeren.

Ingen kommentarer: