13.3.07

Syns du dommeren er dårlig, lat og helt uintressert av kampen???

Bildet fra christianhelle.com

Det fins desverre alt for mange dommere idag som tar ”jobben” sin useriøst. Det fins de som fester dagen før, de som bare tenker penger og de som favoriserer det ene laget. Det er synd, men desverre forstårlig. Det er ikke lett å være dommer. Mange er ofte imot deg, du får veldig sjelden positiv feedback og noen kamper er utrolig kjedelige.
Men det betyr ikke at det er ok at dommeren er dårlig!

Det å være dommer innebærer å være innebandyens ”sjef”. Du skal avgjøre hva som er rett og hva som er feil. Det beste med det hele er at du har sånn cirka 0,5 sekunder på deg å avgjøre om situationen er feil eller på grensa. Tenk på det! Du rekker ikke tenke deg ordentlig om, før du må blåse. (derfor viktig å ha regelkunnskaper i ryggraden!)
En dommer innebærer en autoritær roll, som skal respekteres. Det er for mange spillere der ute som ikke viser respekt ovenfor dommeren. Det er dommerens oppgave å kunne innebandy og innebandyens regler, og på så sett bli respektert for det. Selv har jeg dømt siden 2002 og det jeg savner mest er mer respekt, ikke minst forståelse for dommerne.
Jeg vil gjerne se noen endringer/forbedringer på to punkter framover:

-de forskjellige kretser har obligatoiske regelkurs for ledere, så de lærer seg hva som er rett/feil og ikke står å skriker hver gang dommeren blåser. Spesiellt lære seg hvordan en diskussjon med dommeren skal være. På denne måten øke forståelsen og respekten for dommere og deres rolle i kamper.
-flere dommere. Det er ofte de samme gamle som dømmer, uten spesielle regelkunnskaper eller intresse for det. Jeg vil se nytt blod og nye ambisjoner. MEN husk: alle må gjøre feil for å lære, så det er viktig nye dommere får mulighet til å vokse i sin rolle. Personlig syns jeg det er best å dømme mindre spillere først, og jobbe seg oppover.

En kamp kan ikke spilles om ikke dommeren er der. De er en viktig ingrediens! Jeg håper på å se mange flere unge begynne å dømme og få hjelp av kretsen til å trives i sin roll (!)
For vi behøver dere!!!

Ingen kommentarer: