23.1.07

Rekruttering av nye spillere

Innebandy er en sport som vokser for hvert år. Det blir flere og flere spillere, og nye klubber dukker stadig opp. Men fortsatt ligger Norge bak Sverige, Tsjekkia, Sveits og Finland. Sverige har 132 795 spillere, Finland 39 105 spillere, Sveits 28 967 spillere og Tsjekkia har 28 291 spillere. Norge har dessverre bare 6512 spillere, men det kommer seg. Spesielt på grunn av innsatsen til alle innebandyavhengige nordmenn som vil dra sporten videre. Stå på!
Men tilbake til antall spillere. Hvordan øker vi tallet ytterligere?

Jeg har akkurat gjort en studie i Göteborg på gutter og jenter som spiller innebandy. En viktig grunn til hvorfor de begynner å spille innebandy er direkte relatert til rekruttering. Det jeg fant var at jenter begynner oftere på grunn av venner eller relasjoner rundt. De begynner oftere om de kjenner noen rundt/i laget. Det kan være foreldre, lærere, naboer etc. Mens gutter begynner med på grunn av selve sporten. Syns de ikke innebandy er gøy, så begynner de ikke. Det er derfor viktigere at gutter får prøve på sporten. Det betyr absolutt ikke at jenter ikke trenger å like/prøve sporten, det betyr heller at det er viktigere å aktivt få fram jenter når de skal begynne. Det er der viktigere å ta kontakt med det sosiale nettverket.
En annen ting som også kom fram, var ledernes måte å sammenligne dame- og herreinnebandy. Det er viktig som leder å ikke sammenligne disse to! Menn og kvinner er annerledes oppbygg og kommer alltid til å være forskjellige. Gjennomsnittlig vil menn alltid være raskere og sterkere innebandyspillere. Men det betyr ikke at dameinnebandy er dårligere, heller annerledes enn herreinnebandy.
Jeg gjorde også en undersøkelse på hvordan media profilerer dame- og herreinnebandy. Ikke overraskende fant jeg at herreinnebandyen er mer med enn dameinnebandyen.
Jeg vil også påpeke en skremmende faktor jeg også fant, som jeg vil dra så lang å kalle diskriminering ovenfor idrett for kvinner. Om du leser tabellene lengst bak i avisa, vil du finne flere idretter. Se hvordan de er organisert.
Regner med du vil finne ut at de er organisert i alfabetisk rekkefølge. Om du så går videre og leser under de forskjellige idrettene, hvordan er de organisert?
Står de alfabetisk? D (damer) før H (herrer) eller omvendt?

Idrett er laget av menn, for menn. Men i dagens samfunn stemmer ikke det lengre. Både jenter og gutter har godt av å røre på seg. Spesielt i en idrett som ikke har eksistert så lenge, og har derfor ikke lange tradisjoner på hva som er ”normalt” og ”akseptabelt”. Innebandy er en idrett som bygger mer på trivsel og ikke hard konkurranse der spillerne behøver begynne som 5-åring for å bli god. La oss ta vare på det!

Håper 2007 blir et bra innebandyår for alle og at vi får se flere nye innebandyspillere sesongen 2007/2008!

Ingen kommentarer: