25.6.06

50% av laget = keeper


En ting alle innebandyspillere vet, er at keeperen er utrolig viktig for laget. Laget kan klare seg uten en senter, løper eller back, men uten keeper blir det vanskelig. Derfor er det viktig at lederen eller treneren tenker på disse gale som setter seg i målet for å redda skudd! Keepere trenger treninger der de utvikles. Det er ikke så vanskelig å stille seg i mål og stå der hele treninga for så gå å dusje. Til og med jeg klarer det. Men sånne treninger gjør meg ikke til en bedre keeper. Forsøk sett deg i keeperens sko: hvordan ville du at treningen skulle være om du var keeper? Tenk alltid på å legge opp treningen så både spillerne og keeperne utvikles, samtidig som de har treninger de har lyst til å komme på. Det fins ingen grunn til å kjøre harde, raskt utviklende treninger om ingen kommer på dem. Lytt etter, spør og planlegg for både utespillere og galninger i mål.
Videre er det viktig at keeperen trener egen styrke og er med på løpetrening. Kravet på kroppen som keeper, er god fysisk styrke og bra utholdenhet. Spesielt viktig er statisk styrke i mage og rygg, siden keepere sitter lent litt framover mesteparten av tiden. Sterke ben er også viktig med tanke på at de faktisk sitter på dem.Det hadde vært ganske interessant å se forskjell på skader blant utespillere og keepere. Det er to grupper med forskjellige krav på seg. For utespillere er det mer viktig med hurtighet og bra ballkontroll, mens hos keepere er styrken viktigst for å klare holde seg i mål hele kampen. Det er også store forskjeller på styrkekravene når det kommer til å skyte en ball og kaste en ball.En annen viktig ting, som ledere eller trenere må tenke på, er å lære keeperen tidlig om det å stå i mål. Lær bort forskjellige måter å sitte i mål/kaste utkast/bevege seg i sideforflyttinger, helt enkelt ulike keeperstiler. Det er for lett å lære seg en ueffektiv stil og slite mange år for å lære om igjen. Vis keeperen forskjellige måter og gjør henne/han oppmerksom på å aktivt lære seg selv hvordan de selv vil stå i mål. På denne måten vil de lettere få den mest effektive og motiverende keeperstil som gjør det lettere å bli bedre.Som de sier; øvelse gjør mester, men som Francis Bacon sa; kunnskap er makt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rett!! Du skriver på en fengende måte :) Får SÅÅ lyst til å kommentere..;
Treneren til laget jeg spiller på er ikke keeper. MEN bla. treneren og jeg har vært så heldige å møte en av Norges beste (kvinnelige) keepere, nemlig Kari Hånsnar.
DET INSPIRERTE!! Aldri hadde jeg sittet i mål før jeg var på kurset hennes, men begynte like etterpå. Jeg ble lagets keeper, og rost opp i skyene gjennom sesongen :o)

Jeg er fullt ut enig med det du skriver her !! Kari Hånsnar sa også "keeperen er halve laget". (bare DET er inspirerende nok til å sitte i mål, tenk å være halve laget da gitt ;o)
God Sommer !

Marianne Maja Løken sa...

Det er herlig å höre. Håper du fortsatt ska satse på keeperplassen! (Glem ikke å trene styrke, spesielt knär, så du unngår skader) Lykke til videre!!!

Anonym sa...

Ikke sett så store fysiske krav på oss a! Blir så mye løping! :( hehe

Marianne Maja Løken sa...

Må si det kjennes bra å väre trener, når man ser på ANDRE springe:)