4.5.06

Fett- bra eller dårlig?



Fett er:

-konsentrert energi
-behøves for cellers funktion og struktur
-behøves for å kunne ta opp fettløslige vitaminer som A,D,E og K fra maten.
-støtdempere for våre organer.
-deltar i mange av kroppens prosesser, som blodtrykk, blod koagulasjon og immunforsvar.

Fett deles opp i tre katogorier:
-mettet fett (+trans fett)
-enkeltumettet fett
-flerumettet fett.


-Mettet fett får sitt navn pga den kjemiske strukturen inneholder ingen dobbeltbinding. Den er altså mettet. Enkeltumettet innehåller en dobbelbinding, mens flerumettet inneholder, som ordet sier, flere dobbeltbindinger. Det er den mettede som ikke er bra for oss, så lenge en ikke trener ganske mye. Når en person trener mye, så tar kroppen det usunde (mettede) fettet først for å få energi. Det er derfor ikke så farlig å tenke på fettprosenten for personer med høyt aktivitetsnivå, det er da viktigere med næringen maten gir. Kroppen behøver vitaminer, proteiner, karbohydrater, mineralter etc også.
-Enkeltumettet fett leder til mindre dårlig kolesterol og mer den gode kolesterolen. Dette fettet fins mye i oljer, margarin, nøtter, advokado etc.
-To fetter som inngår i gruppen flerumettet fett, er linol- og alfalinolensyre, også kalt omega 3 og 6. Disse to er livsnødvendige for kroppen, for vi klarer ikke lage dem selv om kroppen behøver dem. Det er derfor alle maser så ille på at vi skal spise fisk, for fisk har masse av dette. Om man spiser fisk to ganger i uka, så skal det dekke kroppens behov. Ta f.eks to brødskiver med makrell i tomat en dag og en fiskemiddag en annen dag, så lett er det.

Når det kommer til det usunde, så er det mettet fett og trans fetter. Transfetter finnes i industrielt produserte matvarer hvor man bruker delvis herdede oljer. De gjør om formen, til umettet fett, fra cis-form til trans-form, derav navnet. Denne trans formen har lignende egenskaper som det mettet fett. Trans fett finnes ikke naturlig, men kan dannes når man herder fett. Dette gjør de for holdbarheten til matvaren blir lengre. Matvarer som er ferdiglaget, bare til å varmes opp, har ofte transfetter. European Food Safety Authority (EFSA) publiserte 2004 en vurdering mellom transfetter og helse. De fant ut at transfetter og mettede fettsyrer øker risikoen for hjertesykdom. Transfetter utgjorde større risk. Største bidragsyterne til transfetter er meieriprodukter, kjøtt, kaker og brødvarer. Mettede fettsyrer og transfettsyrer er fett kroppen ikke tåler i store mengder over lengre tid.

Kroppen behøver fett, så ikke vær redd for å spise det. Tenk bare på kvaliteten til fettet. Er det mettet (usunt) eller umettet (sunt)?

Ingen kommentarer: