15.2.06

Er du helt dopa eller?

Innebandy er som sagt en såkalt ny sport som bare har de siste årene blitt stort, og et sjeldent emne i denne sporten er doping. I Norge fins det visse hendelser der få spillere har blitt tatt i dopingkontroller, men antallet er lavt. Det kan diskuteres om det er pga få som testes eller om det er spillerene som holder seg unna denne formen for juks. Og det er akkurat hva doping er, JUKS! Det er veldig lett som ung, påvirkningsbar spiller å ta et par tabletter, eller hva det må være, for å komme seg lettere til toppen. Derfor syns jeg det bør ligge et ekstra ansvar på ledere å snakke om doping og evt. hjelpe de som kan havne på feil vei. Når det kommer til doping, så skjer det i så store doser at kroppen på en eller annen måte påvirkes av det. Derfor er det bra å vite hva en bør se etter dersom mistanken om doping er der, så problemet kan ta tak i og behandes. Det fins så utrolig mye på dopinglista, det er derfor best å dele det opp. De symptomene jeg skriver om her er de der hormon eller anabola androgena sterioder (AAS) er innvolvert. Anabol betyr oppbyggning. Det handler altså om stoffer som kjemisk påvirker kroppen til forandring.

Symptomene fysisk:
-rask vektøkning
-hevelser
-akne (kviseproblemer)
-forandring av kroppshår. Eksempelvis får kvinner ofte skjeggvekst.
-større brøst hos menn. De får såkalt bitch-tits. For mye testosteron forandres i fettvevet til østrogen og resulterer rett og slett i pupper. Noe som ofte må ordnes kirurgisk i ettertid. Sikkert kult for en mann å være tvungen ta en operation for brystforminskning, pga dopingbruk.
-forstørret klitoris hos kvinner. De kan få en ”utvekst” som nesten ser ut som en liten penis. Ikke akkurat attraktivt, eller hva?
-strekkmerker. Siden muskelene blir større på kort tid, rekker ikke huden strekke seg raskt nok og derfor kommer strekkmerker. (Ofte på overarmene)

Symptomer psykisk:
-aggresivere
-ujevnt humør
-overaktiv
-problemer med søvn.
-problemer med depresjoner
-absistenssymptom
-kroppsfixering
-treningsfixering


Personen begynner ofte å trene mer alene, øker sin treningsmengde, sine treningstider og endrer kostholdet. Disse symtomene stemmer ganske overnes med vanlig tennåring i puberteten, så det er ikke lett å vite hvem som har begynt dope seg og hvem som bare har problemer hjemme og med livet generellt. Men det skader aldri å se litt ekstra etter.
Når det kommer til bivirkninger er det ikke alltid lett å vite hvordan kroppen påvirkes. Ofte bruker idrettsutøvere flere forskjellige dopingmidler, og det er da vanskelig vite hvem av de som påvirker hva. Men generellt kan doping lede til bitch-tits hos menn och klitorisforstørrelse hos kvinner. Fruktbarheten påvirkes ofte, og leder til at det blir vanskelig å få barn. Det kan påvirke hjerte, lever, hjerne, hormoner, hud etc, for ikke minst å snakke om at det kan påvirke personen psykisk. Min lærer, Martin Fahlström, snakka om at visse grove voldtekter er gjort av dopinghoder. De har blitt så ødelagt psykisk at deres syn på sex blir voldsomt og direkte groteske. Han var derfor veldig opptatt av at dersom vi kjenner en jente er sammens med en gutt/mann som doper seg mye, er det viktig å hjelpe henne fra forholdet så det ikke skjer noe slikt med henne. Det er vanskelig stoppe en megastor mann, full av gudene vet hva for midler, som blir sinna. Spesielt om han har drukket. De blir derfor en risk å være sammens med.

Kroppen kommer ut av sin balanse ved å kjemisk ville endre den. Visse misbruk leder til død. Kroppen orker rett og slett ikke mer.
Doping er juks! Det leder til helseproblemer og ødelegger sporten. Dopinghodet? Nei takk!

Ingen kommentarer: