30.1.06

Oppvarming –hva er poenget med det?

Det fins mange myter rundt oppvarming. Veldig mange lag, spesielt mer useriøse lag, slurver med oppvarming.
Det fins også mange som tror at det holder å springe til de er andpustne og de går deretter rett ut på banen, ifølge dem selv, klare til kamp. Oppvarming har en veldig viktig funksjon, og det er å forberede kroppen på aktivitet.
Det er ikke bare viktig før kamp, men også før trening. Treningen blir da mer effektiv og vil ikke ta like mye på kroppen.

Jeg vil begynne å fortelle hvorfor oppvarming er viktig. Ved at vi varmer opp før aktivtet, blir blodårene mer åpne så oksygenet i blodet kommer lettere til musklene. Uten oksygen vil muskelen jobbe anaerobt over kort tid før vi ikke orker mer og vi produserer da melkesyre. Det påvirker også kroppstemperaturen og ikke minst temperaturen i musklene som går opp og gjør det lettere for kroppen å være i aktivitet. Det stimulerer visse enzymaktiviteter i kroppen. Vi får også opp nervehasteheten så vi kan bruke musklene raskere og øker vår reaksjon. En oppvarming påvirker også vår melkesyreproduktion, på den måten at vi ikke vil produsere like mye like fort. Oppvarming har også ikke minst en psykisk effekt og gjør oss klar over at det kommer en aktivitet og motiverer oss. En bra oppvarming minsker også risken for astma, for de som har problemer med det.
Det snakkes om at oppvarming gir økt feste for muskler og ligament og skåner ledd og brusk, men i hvilken skala dette er snakk om vet vi ikke. Kanskje er det veldig minimalt og har ingen større betydelse.
Men så kommer det viktige: oppvarmingen bør vare 10 minutter (helst 15- 20 minutter før større ting som kamper) og det skal ha en lav/middel intensitet under hele tiden. Kroppen skal være i konstant bevegelse for best effekt. Tommelfingerregel er at det skal vare pratetempo, men det kan være litt over. Ved problemer å snakke, fordi man blir for andpusten etc, da er intensiteten for høy. En oppvarming skal være skånsom på leddene, så å spille f.eks. fotball med en gang uten at kroppen er varm, er ikke oppvarming.
Etter oppvarmingen bør en tøye de større muskelgruppene som lår, legger og armer.

Eksempel på bra oppvarming:
-Jogge rundt banen i 5 minutter for deretter å leke en aktiv lek 5-10 minutter. Leker kan være stiv heks, doktorn etc. Bare fantasien som stopper!
-Dele laget opp i smågrupper og gi dem en ball hver. La dem stå og hoppe i sirkeler og kaste ballen til hverandre. Den som får ballen skal finne på noe de skal gjøre 5-10 ganger, som høye knær, bevege armene i sirkler etc.
-La laget springe noen runder for deretter å bli delt opp to og to med bare en kølle på to personer. Hele laget deles opp i to lag og spiller mot hverandre. Begge spillere må ha minst en hand på kølle til en hver tid. Veldig bra å ha noe sånt på oppvarming dersom ikke alle kjenner hverandre. Da er det fint å dele inn ukjente med hverandre så de blir litt bedre kjent. Legg inn at de skal etter den såkalte oppvarmingskampen kunne navnet på den andre og 3 andre ting den personen liker gjøre på fritiden. Bra måte å starte samtalene på. Men husk: noen kan finne samme interesser og bli veldig pratsomme resten av treningen:)

1 kommentar:

Anonym sa...

det er FEIL ,AÅN ER DET VARE!!