6.4.10

Har du byttet sko?

Når det kommer til idrettsskader er det ofte utstyr, miljø og kropp du bør tenke på. Når det kommer til kropp, så er det dine egne forutsettninger for skader, som f.eks at kvinner har lettere å skade kne og bør derfor trene mer forebyggende styrke, eller om du tidligere har tråkket over er det større sjanse gjøre det igjen. Rett og slett kroppen din og dens forutsettninger.
Miljø handler om der idretten er. Om det er mye kroppskontakt kan skaderisken øke, for du kan få en dytt som kroppen ikke er forbered på. Gulvet har mye å si der idretten er. Dersom gulvet er "seigt" har foten en dendens å henge igjen og det kan resultere til ankel- og kneskader.
Men det er utstyr jeg skal ta for meg her. Og en del av utstyret er dine treningssko.

Treningssko er en ferskvare. Innebandy med mye start og stopp, samt løping sliter på skoa og de blir dårligere og dårligere. Ta f. eks titt på skoa til noen på laget neste trening. Det finns de som har hull i dem, de der sålen ikke sitter ordentlig på etc. Sko blir ødelagt.

Ødelagte sko + trening = skaderisk (måtte ha litt matte inn idag)

Hvis du trener flere ganger i uka, bør du kjøpe nye sko en-to ganger i året – avhengig av hvordan du sliter skoa. Om du er overvektig sliter dette mer på skoa, da du løper tyngre. Det sliter også mer om du har større tendens å tråkke på innersiden av skoen og ikke legger vekten mer fordelt. Et hardt underlag sliter også mer på treningssko.
Bruker du skoa mer enn tre ganger i uka, kan det være lurt å kjøpe i alle fall ett par til, slik at du kan veksle. Da vil også skoa vare lenger.

Tips om sko:
Helst bør du ikke putte skoa i vaskemaskinen.
Vær ekstra forsiktig når du tørker skoa. Ikke sett dem på varmekabler eller bruk elektriske skotørkere. Overdelen kan krympe, og mellomsålen har heller ikke godt av å bli for varm og tørr. Putt heller avispapir oppi og sett dem på et tørt sted.
Kjøp alltid innendørssko til innebandy inne og løpssko til løpetreningen ute for å unngå skader.



Hmmmm:
Hvor mange sesonger siden var det siden du kjøpte nye sko til innebandy?

Ingen kommentarer: