2.3.09

Kvinners store svakhet

Det er ofte det skjer. Du har sikkert sett det. En kvinne vrir seg i smerter. Faller ned og skriker. Vondt er det. Et avrevet fremre korsbånd.
Kvinner har betydelig større sjanse for å dra på seg korsbåndsskader. Det er en skade som alltid kommer innen innebandy. Uansett hvor mye skadeforebyggende du trener, hva for gulv du trener på eller hva for gode sko du kjøper. Korsbåndsskader finns på de fleste lag og kommer alltid til å være en vanlig skade innen start-stopp idrett. Selvfølgelig går det minske antall skader(!). Men i en perfekt verden kunne vi gjort mye. Derimot er det ganske interessant se at det finns en stor kjønnsforskjell av korsbåndsskader.


Anatomisk er vi forskjellige. Menn har bredere skuldre (en herlig V-form), bedre muligheter å bygge muskler, ofte høyere, mer eksplosive muskelfibre etc. Det er en grunn til at idrett er skapt av menn for menn. Idrettens belastning på kroppen er mer fordelaktig for en gjennomsnittlig mannskropp da den tåler mer belastning. Vi kvinner har bredere hofter pga bekkenet. Det gjør at vi har en tendens å få vinklet kne innover når vi tar sats/ lander og bremser med beina. Vi har mer aktivitet i quadriceps som er muskler på framsiden av låret. Mest sannsynlig har vi også generelt sett mindre korsbånd enn menn om vi sammenligner med Body Mass Index. Vi beveger leddet i større grad enn menn, noe som gir mer belastning på leddet. Vi er også ikke like muskelstive, så musklene holder ikke igjen belastningen like mye. Det er til og med flere korsbåndsskader under dag 9-14 under en 28 dagers menssyklus, så ikke nok med at vi er fysisk annerledes vi har også blødningen en gang i måneden som påvirker det hele.

Totalt sett så har vi et mindre stabilt kne av mange grunner. Det gjør at vårt kne må tåle betydelig mer under spill. Så en oppfordring til alle kvinner: begynn trene mer for dine knær! Begynn å tren styrke og balanse. Tren opp beina til å tåle mer, siden vi får mer. Du må også være bevisst på å trene rett. Det skal være en ”rett linje” mellom hoft, kne og fot. Vanlig er at kne faller litt innover under f.eks. utfallssteg, hopp, benbøy etc. Det at kne faller innover strekker på korsbåndet, noe som betyr at en samtidig vridning av kne kan skade korsbåndet.

Og trener du mer bevisst på dette, så unngår du ikke bare skader: Du presterer bedre, du får bedre dynamisk kontroll i beina, bedre balanse, styrke og kontroll. Som de sier på TvShop: ring i dag og få dobbelt så mye for pengene. Begynn å trene i dag, kroppen tjener dobbelt på det;)

Ingen kommentarer: