16.1.09

Skal hvem som helst trene barna dine?

Idrettshaller på kveldstid kan være en morsom, men også skremmende opplevelse. Selv elsker jeg gå nede i Kongstenhallen og titte litt på andres treninger og prate med kjentfolk, men det er ikke alltid jeg opplever noe bra.

Det finns treninger for barn der lagledere og trenere tar sporten på blodig alvor. Jeg har sett barn ned til 8-9 års alderen få straff på trening og huden full av kjeft. Hvorfor? Jo for at øvelsen ikke var gjort rett eller at de surrer for mye rundt. Hvordan utvikler dette sporten vår og ikke minst hvordan utvikler dette barna?

En trening bør være strukturert for at den skal være effektiv. Det betyr at det er lite rom for masse småprat og virre rundt, men trenger barn virkelig dette til enhver grad? Står det ikke skrevet at treningen skal inneholde lek og være en morsom opplevelse?

Går vi til hockeyen, blir det brått vending her. Utrolig strukturert uansett alder. Men så slutter veldig mange også på veien pga moroa forsvinner. Mange barn og unge elsker sporten og gleder seg til hver trening, er det ikke dette vi vil holde på?

I Innebandy-Norge har vi ikke store krav på trenere. Det blir nesten opp til han/hun selv som har mulighet ta jobben på seg. Er dette nok?
Jeg skriker for full hals nei!
Dersom barna skal se denne personen minst 2 ganger i uka, hver uke, bør det være en bra trener. En som er det for å gjøre det bra og har kunnskap både om sporten, men også om barns utvikling. Det bør finnes et internt kurs i alle klubber som nye ledere må gå dersom de skal være lagleder/trener. En kurs som tar for seg den pedagogiske delen og problemer rundt den, samt treningslære. Det går ann å forebygge kroniske skader, motivasjonsslutt og mobbing, men det er viktig at det begynner hos den som skal lede laget.

Men en ting er veldig positivt. Nå må alle barn og ungdomstrenere vise fram politiattest.
Det er synd vi har kommet til det punktet, men også en lettelse se innebandykretsen forebygge at feil personer får mulighet trene barn. For det er deres utvikling det handler om, ikke bare det sportslige.

Ingen kommentarer: