11.6.08

Er taktikk viktigast?

EM i fotball går for fullt her i Sverige, og hele tiden kommer en times program med "matchsnack". Det skal prates opp og ned på lagens taktikk og kommentatorer bruker så fine ord de bare kan. Det hele virker fint og viktig.
Men er det så viktig?

Spillerene behøver kanskje en grundmur i sitt spill, så alla ikke flyr som høns der ute. Eller trenger de det? Landslagsspillere har vært med så lenge at de vet hvordan det skal gjøres. Det vet hvordan de bør springe og de vet hvordan de bør passe. De bruker så mye tid på å lære seg akkurat deres lag taktikk, for å løfte lagets sterkeste side. De legger også tid ned på å lære seg andra lags taktikk. Men taktikken brukes bare noen ganger under kamp.

Taktikk er så mye mer en bare hvordan f.eks. en målgivende pass skal være. Det handler om hvor forsvaret skal slippe opp/stenge, hvordan alle skal springe for å presse fram riktige muligheter, hvem som skal ta hvilket ansvar etc. Men, og et stort men, det er ikke hva som vinner kampen!
Det er de 11 spillere ute på banen som kjemper seg fram til det. Om de har en bra taktikk og et bra lag med seg, blir det veldig mye enkelere. Men noe veldig viktig er viljen!
For taktikk funker ikke hver gang, den funker bare noen ganger. Hva skal man da gjøre resten av tiden?
Det er spillere som springer til blodsmak, det er avsluttninger som suser, det er alt inn i nærkamper og det er vilje som gir bra resultat. Kommer motstanderen til avsluttning på "feil sted" ifølge taktikken, så er det offervilje som stopper ballen å havne inn i eget mål.

Vinne eller forsvinn, sånn er det i EM. Så vise det!

Ingen kommentarer: